Τροφές Χωρίς Συντηρητικά και Παγίδες

Οι διατροφικές επιλογές είναι πάρα πολλές, ενώ οι πληροφορίες που δέχεται ο καταναλωτής για να επιλέξει τελικά τα τρόφιμα που θα μοιραστεί με την οικογένεια τον απασχολούν καθημερινά. Οι καινούργιες έννοιες στο τομέα της διατροφής που έχουν εισβάλει τα τελευταία χρόνια και οι πληροφορίες που δέχεται ο καταναλωτής δεν του δίνουν την χρονική δυνατότητα να τις επεξεργαστεί όλες, για να ακολουθήσει το είδος της διατροφής που τελικά είναι η σωστή για τον ίδιο και την υγεία του.

Οι πληροφορίες είναι πολλές και συνεχώς μπερδεύουν τον καταναλωτή, ενώ συνεχώς οι διατροφικοί όροι αλλάζουν και μάλιστα τα ουσιαστικά τα οφέλη τους είναι παρόμοια. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι οι χρωστικές ουσίες, μια κατηγορία συντηρητικών που διατηρεί την όψη του τροφίμου ζωντανή (δηλαδή το χρώμα του), και δίνει την αίσθηση του φρέσκου στο μάτι του καταναλωτή. Οι γλυκαντικές ουσίες είναι εκείνες που ουσιαστικά αντικαθιστούν την ζάχαρη με τα υποκατάστατα όπως είναι η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη αλλά και άλλοι τρόποι που καθορίζουν και συστήνουν μια πιο υγιεινή μορφή διατροφής. Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν την αντίστοιχη σύσταση, αν δεν υπήρχαν πρόσθετα συντηρητικά μέσα στις τροφές αυτές.

Οι διατροφικές συνήθειες κάθε φορά αλλάζουν, ενώ ο καταναλωτής πλέον ζητάει πιο υγιεινές διεξόδους που θα του προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πρώτη αλλαγή που συνήθως κάνει είναι η ποιότητα της διατροφής του και μάλιστα αυτό το βλέπουμε από την ζήτηση που υπήρχε στα προϊόντα κατά περιόδους που δεν είχαν συντηρητικά. Τότε η φράση ‘χωρίς συντηρητικά’ ήταν επάνω σε κάθε συσκευασία.

Τι εννοούμε όταν βλέπουμε την ένδειξη αυτή και τι πραγματικά σημαίνει, είναι αυτό που πλέον μπορεί και ο καταναλωτής να αναγνωρίσει μετά από το προσωπικό ενδιαφέρον που θα δείξει αναζητώντας την γνώση μέσα από την ενημέρωση. Τώρα πλέον είναι ευρέως γνωστό ότι ακόμα και τα προϊόντα που αναγράφουν στην συσκευασία ότι δεν έχουν συντηρητικά είναι απλά μια τροποποίηση των γνωστών συντηρητικών. Μάλιστα ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες θρεπτικές ουσίες του προϊόντος με περισσότερες βιταμίνες που υπάρχουν στο τρόφιμο και την σύστασή του και δεν αποκλείεται η παρουσία των επιμέρους πρόσθετων συντηρητικών.

Τα προϊόντα που αναγράφουν ότι περιέχουν την χρωστική Ε πολλές φορές δεν αναγράφουν την γνωστή πλέον ουσία ως Ε με τον αντίστοιχο κωδικό, αλλά για παράδειγμα ως π.χ. καραμελόχρωμα. Με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής δεν μπορεί να αναγνωρίσει εύκολα αν αυτή η ουσία προέρχεται από κάποια υποκατηγορία των Ε πρόσθετων συντηρητικών και αυτό τον παραπλανεί.

Άλλο ένα παράδειγμα που μπορεί να κάποιος να επισημάνει, είναι όταν επάνω στην συσκευασία αναγράφεται η φράση ‘με επιπλέον βιταμίνες’. Αυτό πολύ συχνά σημαίνει ότι το συγκεκριμένο προϊόν εμπεριέχει πρόσθετα ενισχυτικά που προστατεύουν ή ενισχύουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν ήδη στο προϊόν αυτό, ενώ κυρίως τα συναντάμε σε συσκευασμένους χυμούς ή και σε μικρό γεύματα που πολλοί καταναλωτές προτιμούν. Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν κάποια επιμέρους πρόσθετα συντηρητικά.

Σε οτιδήποτε συσκευασμένο η παρουσία των πρόσθετων συντηρητικών είναι αναπόφευκτη. Ο καταναλωτής οφείλει υπεύθυνα να επιλέξει τις πιο υγιεινές τροφές για να αποκτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς να στερείται τα συστατικά που θα θωρακίσουν τον οργανισμό του από ασθένειες.