Συντηρητικά και Τρόφιμα

Οι γρήγοροι ρυθμοί αλλά και οι καθημερινές απαιτήσεις κατά την διάρκεια της ημέρας έχουν αλλάξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια τις διατροφικές συνήθειες στην οικογένεια.

Ενώ στο παρελθόν τα τρόφιμα δεν είχαν υποστεί κάποια επεξεργασία και η διάρκεια ζωής τους ήταν μικρή, τώρα πλέον παρατηρούμε ότι πολλά πρόσθετα και συντηρητικά υπάρχουν σε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και γίνονται γνωστές στους καταναλωτές πολλές και διαφορετικές ουσίες, τα λεγόμενα συντηρητικά.

Τα πρόσθετα συντηρητικά στα τρόφιμα παρουσιάστηκαν στη χώρα μας στην δεκαετία του ογδόντα, αφού οι απαιτήσεις άλλαξαν και η μαζική παραγωγή έγινε έντονη και αργότερα απαραίτητη για τον κόσμο. Την ίδια στιγμή το ελεύθερο εμπόριο, ο εμπορικός και τεχνολογικός ανταγωνισμός έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους ανά τον κόσμο. Τα εισερχόμενα προϊόντα άρχιζαν να γίνονται θεατά στα ράφια των σούπερ μάρκετ και εκεί ο καταναλωτής συστήθηκε για πρώτη φορά στα τρόφιμα με πρόσθετα συντηρητικά.

Οι αποστάσεις μειώθηκαν σταδιακά και εμπορικά μεταξύ των κρατών, αλλά όχι και η φυσική διάρκεια ζωής των εμπορευμάτων που έπρεπε να διανυθεί ώστε να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή φρέσκα. Έτσι λοιπόν η βαθιά ψύξη των τροφίμων ήταν το αρχικό στάδιο που τα προϊόντα μπορούσαν να διατηρήσουν την φυσική τους σύσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρώντας όλα τα διατροφικά, ωφέλιμα στοιχεία για τον οργανισμό, κάνοντας γνωστά τα μεγάλα οφέλη της βαθιάς ψύξης των τροφίμων.

Ο στόχος ήταν τα τρόφιμα να διατηρηθούν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο ψυγείο του καταναλωτή χωρίς να υποστούν αλλοιώσεις. Σε αυτή την φιλοσοφία στηρίχτηκαν οι τεχνολογικές έρευνες που ήθελαν και τα φρέσκα τρόφιμα να μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη και μάλιστα να διατηρούν το χρώμα την μυρωδιά και την γεύση αναλλοίωτες. Τα συντηρητικά είναι εκείνα που βοηθάνε τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα κατεψυγμένα προϊόντα, να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ έχουν υποστεί την αντίστοιχη επεξεργασία.

Τα πρόσθετα συντηρητικά που είναι ελεγμένα από αρνητικά και βλαβερά στοιχεία έχουν την έγκριση του ΕΦΕΤ, ενώ είναι πάντα στην διάθεση του καταναλωτή και αναφέρονται τα συστατικά αυτά στην συσκευασία των τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) είναι υπεύθυνος για την έγκριση των πρόσθετων συστατικών που θα χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Γι’ αυτό και πάντοτε πριν έρθουν τα τρόφιμα στο τραπέζι του καταναλωτή πρέπει να έχουν πρώτα ελεγχθεί από αυτόν.

Τα νόμιμα πρόσθετα συντηρητικά δεν επηρεάζουν την υγεία των καταναλωτών, παρά μόνο εάν οι ίδιοι έχουν παρουσιάσει κάποια μορφή αλλεργίας σε ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα και οι ίδιες υπάρχουν σε συσκευασμένα τρόφιμα εάν και εφόσον προσφέρουν κάτι ωφέλιμο για την συντήρηση των τροφίμων. Η υπερβολική κατανάλωση συντηρητικών τροφίμων βρώσιμων ή πόσιμων είναι εκείνη που μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα σε μικρά παιδιά αλλά και σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι γυναίκες που κυοφορούν θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Η υπερκατανάλωση αυτών έχει παρατηρηθεί από διαφορετικά είδη αλλεργιών που έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε κάποιους καταναλωτές στο αναπνευστικό, αλλά και από δερματολογικές παθήσεις κ.α.

Σίγουρα η στροφή προς την υγιεινή διατροφή αλλά και η γνώση της επιλογής των τροφίμων είναι εκείνη που θα βοηθήσει μελλοντικά και θα αφυπνίσει τους καταναλωτές. Εκείνοι οφείλουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις διατροφικές τους συνήθειες και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.