Συμπληρώματα Διατροφής

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι γρήγοροι ρυθμοί του δεν επιτρέπουν πλέον στους ανθρώπους να ακολουθήσουν την διατροφή που θα τους προσέφερε όλα τα θρεπτικά συστατικά για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Η έλλειψη προγραμματισμού μεταξύ των γευμάτων αλλά και ο χρόνος προετοιμασίας τους πολλές φορές αποτελούν λόγοι, για τους οποίους δυστυχώς δεν μπορεί ο εργαζόμενος να έχει το πλήρες θρεπτικό γεύμα που του αναλογεί. Σε αυτό το σημείο και ενώ έχει παρατηρηθεί η επιδείνωση της κακής αυτής συνήθειας, μπήκαν στην ζωή μας τα συμπληρώματα διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν τα θρεπτικά συστατικά ενός γεύματος, αλλά μπορούν να καλύψουν τα ιχνοστοιχεία, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούμε να τα βρούμε στα φαρμακεία, ενώ από οπουδήποτε αλλού θα πρέπει ο καταναλωτής να δει ο ίδιος αν είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ. Αυτός επιτηρεί την εισαγωγή των προϊόντων στη χώρα και ελέγχει οτιδήποτε είναι συνυφασμένο και μπορεί να επηρεάσει την υγεία του καταναλωτή. Καλό θα ήταν η αγορά τους να μην γίνεται αυθαίρετα. Πρώτα να έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις από τον γιατρό που θα δει και θα αποφανθεί ποια ουσία μπορεί να λείπει και στην συνέχεια να προτείνει και το αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής.

Υπάρχουν πάρα πολλά συμπληρώματα διατροφής που μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει για την πάθηση που έχει ήδη εμφανίσει ο οργανισμός του. Πολλές φορές το άγχος αλλά και η κακή διατροφή μπορεί να έχουν ως αντίκτυπο την αποδυνάμωση του οργανισμού, με αποτέλεσμα το συμπλήρωμα διατροφής να μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση κάποιας ευπάθειας που έχει παρουσιαστεί.

Η λήψη των συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να γίνει από όποιον το έχει ανάγκη. Η αναγκαιότητά τους όμως εξαρτάται από την ηλικία, τη δίαιτα που ακολουθείται, την άσκηση αλλά και από το ιστορικό των παθήσεων που τυχόν υπάρχει στην οικογένεια. Για παράδειγμα, η μνήμη με την πάροδο του χρόνου αρχίζει και φθίνει και συνήθως αυτό είναι αποτέλεσμα της υποβάθμισης των νευροδιαβιβαστών, των ελεύθερων ριζών αλλά και από το στρες. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν και δίνουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που επαναφέρουν την συγκέντρωση και μειώνουν έτσι το στρες, αλλά και προλαμβάνουν άλλες μελλοντικές παθήσεις πριν εμφανιστούν.

Τα συμπληρώματα διατροφής ξεκινούν και από πολύ μικρή ηλικία, αφού ακόμα και τα βρέφη όταν δεν μπορούν να νιώσουν το αίσθημα του κορεσμού με τον θηλασμό τότε το γάλα που θα λάβουν εκτός του φυσικού τρόπου συγκαταλέγεται και αυτό στα συμπληρώματα διατροφής. Το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής είναι εκείνο που θα ωφελήσει τον οργανισμό και θα του δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις της.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής που ωφελούν το οργανισμό ανάλογα με τις ανάγκες του, αλλά και τις ανάγκες που θεωρεί ο καταναλωτής ότι έχει. Μπορεί να είναι συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά από αθλητές και από ινστιτούτα αισθητικής με στόχο την αύξηση μυϊκού ιστού στην πρώτη περίπτωση, αλλά και την ανανέωση και την λάμψη του δέρματος στην δεύτερη, προσθέτοντας στον οργανισμό τα συστατικά που του λείπουν.