Συμπληρώματα Διατροφής και Γυμναστική

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό και το σώμα, όταν αυτό καταπονείται από εξωγενείς παράγοντες και αποδυναμώνεται από το στρες και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Η ανάγκη για την εκπλήρωση των ατομικών στόχων και ο ανταγωνισμός, η παραπληροφόρηση για το πώς πρέπει κάποιος να φαίνεται, για να είναι αποδεκτός κοινωνικά αλλά και επιτυχημένος επαγγελματίας ξεκινάει από τις πλέον τρυφερές ηλικίες. Αυτές επηρεάζονται πολύ πιο εύκολα και παγιδεύονται στην εικόνα, παρά στην πραγματική ουσία που οδηγεί στην προσωπική επιτυχία.

Πλέον η καλή διατροφή και η υγεία είναι κάτι που στην συνείδηση του κόσμου έχει συνδεθεί και με την καλή εμφάνιση. Γι αυτό παρατηρείται σε πολλά γυμναστήρια οι νέοι να αφιερώνουν πολύ χρόνο για να ασκούνται σκληρά, με στόχο να βελτιώσουν την εμφάνισή τους. Ημερησίως ξεπερνούν τις ώρες άσκησης που αντέχει το σώμα, με αποτέλεσμα να καταπονείται ο οργανισμός τους.

Σε αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις όπου η άσκηση προκαλεί μεγάλη καταπόνηση στον οργανισμό, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν και δίνουν πίσω τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χάνονται κατά την διάρκεια της υπερβολικής άσκησης. Με αυτό τον τρόπο, επιστρέφουν την ενέργεια που είναι απαραίτητη στο σώμα για τις δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο αθλητής επιθυμεί άμεσα αποτελέσματα και μάλιστα θέλει να αποκτήσει μεγαλύτερη μυϊκή μάζα γρήγορα. Γι’ αυτό και αρχικά τα συμπληρώματα διατροφής καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειάζονται, για να μην χαθούν τα πολύτιμα μέταλλα και οι βιταμίνες. Αυτό φυσικά έχει αρνητικά και επιβλαβή αποτελέσματα για τον οργανισμό, αφού η υπερδοσολογία είναι περιττή και πλέον τα απτά αποτελέσματα με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν είναι δυσάρεστα.

Με την μεγάλη κατανάλωση των συμπληρωμάτων διατροφής, οι αθλητές και όσοι θέλουν να αποκτήσουν τον απαιτούμενο όγκο στο σώμα τους, με γραμμωμένους τους κοιλιακούς τους, έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν περισσότερες θερμίδες, χωρίς όμως να τις καταναλώνουν από κάποια τροφή. Στην συνέχεια, πολλοί νέοι στρέφονται στα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τις λεγόμενες πρωτεΐνες και αυτό σε υπερβολική χρήση κάνει τα νεφρά αλλά και πολλά άλλα ζωτικά όργανα να υπολειτουργούν. Φυσικά μιλάμε για κάποια στεροειδή, τα όποια είναι δύσκολο κάποιος να τα εντοπίσει μόνος και να τα αποφύγει. Η βλάβη σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι και μόνιμη, ενώ πολλές φορές και σε επίπεδο πρωταθλητισμού τα συγκεκριμένα και συμπληρώματα διατροφής επιφέρουν εθισμό αλλά και πνευματική αστάθεια.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι επικίνδυνα, όταν ο σκοπός που χρησιμοποιούνται είναι όχι μόνο η υγεία αλλά και η εμφάνιση σαν το υψηλότερο ιδανικό, όπως και τα σωματικά όρια που θέλουν να ξεπεράσουν. Έτσι λοιπόν, όταν οι χρήστες ξεπερνάνε την συνιστώμενη δοσολογία, μπορεί να χάσουν όλα τα πραγματικά οφέλη που προσφέρουν τα συμπληρώματα διατροφής στο σώμα, στην μνήμη και φυσικά στην ψυχική τους ισορροπία. Αντίθετα, θα αρχίσουν να τους καταστρέφουν κάθε φορά όλο και περισσότερο.

Όσοι αθλητές μπαίνουν στην διαδικασία αυτή, ο εθισμός που ελλοχεύει είναι μεγαλύτερος και πιο επικίνδυνος. Η σωστή ενημέρωση σε μικρές ηλικίες αλλά και ο σωστός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές θα ήταν μια πολύ καλή αρχή, έτσι ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις με θύματα τους νέους ανθρώπους.