Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: Γιατί Είναι Τόσο Σημαντικό;

Ένα νοικοκυριό σπαταλά μεγάλο ποσοστό του συνολικού εισδήματος στις ανάγκες του σπιτιού. Είτε αυτές έχουν να κάνουν με την ενέργεια είτε με λοιπές καταναλώσεις, αυτές οι ανάγκες καθορίζουν το ποσό που θα μείνει στην κάθε οικογένεια στο τέλος του μήνα. Γι’ αυτό το λόγο και είναι λογικό να επιθυμείται διακαώς από όλους η μείωση αυτού του ποσού. Καθώς οι βιολογικές ανάγκες δεν μπορούν να μεταβληθούν σημαντικά, μένει στις ενεργειακές ανάγκες να βοηθήσουν στη μείωση του ποσού που δαπανάται από κάθε νοικοκυριό.

Εδώ έρχεται το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, ένα συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που στοχευει στη βελτίωση του σπιτιού μέσα από σύγχρονες επεμβάσεις. Με άλλα λόγια, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν το σπίτι τους και να το ανανεώσουν. Με αυτό τον τρόπο, θα έχουν τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη. Η ενεργειακή απόδοση του σπιτιού θα βελτιστοποιηθεί, ενώ ταυτόχρονα το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.
Πρόκειται σίγουρα για μία ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση, η οποία αφορά πολλά νοικοκυριά στην Ελλάδα. Μάλιστα, υπάρχουν γενναιόδωρες εκπτώσεις και η χρηματοδότηση ενδέχεται να φτάνει στο 70% του συνολικού ποσού. Ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του ατόμου ή της οικογένειας που κάνει αίτηση, το ποσό θα ποικίλλει. Όμως σε κάθε περίπτωση, αυτό το Πρόγραμμα πρόκειται για μία καινοτομία εξαιρετικά ωφέλιμη.

Η κατοικία για την οποία γίνεται η αίτηση θα πρέπει να είναι η ίδια κατοικία, στην οποία ζει ο αιτών. Δεν θα πρέπει να έχει κριθεί κατεδαφιστέα και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσής της οφείλει να είναι της κατηγορίας Δ ή χαμηλότερης, mikrolån.

Όσον αφορά στις εργασίες που επιδοτούνται, αυτές είναι πολλές και περιλαμβάνουν την αντικατάσταση και τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου, όπως επίσης την τοποθέτηση θερμομόνωσης. Η επιλογή του φυσικού αερίου ως εναλλακτική του πετρελαίου βοηθά στην αναβάθμιση της κατοικίας ενεργειακά. Στο σύνολό τους, οι δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν έως 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της ιδιοκτησίας.

Η διαδικασία της αίτησης και της αξιολόγησής της είναι αρκετά απλή και εύκολη. Αν και υπήρξαν έως τώρα ορισμένες καθυστερήσεις, εντούτοις πλέον όλα έχουν δρομολογηθεί. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα ανοίξειη χρηματοδότηση και επομένως οι περισσότεροι δικαιούχοι θα ξεκινήσουν τις εργασίες αναβάθμισης της κατοικίας τους.

Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από το Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται η σημασία του για το περιβάλλον. Σίγουρα οι σύγχρονες μονάδες θέρμανσης και ψύξης είναι πολύ πιο αποδοτικές και λιγότερο ενεργοβόρες. Ως εκ τούτου, το περιβάλλον δεν ζημιώνεται και ο πλανήτης μας ευγνωμονεί (forbrugslån rente). Είναι πολύ λυπηρό εν έτει 2018 να μην υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές, που διευκολύνουν αισθητά την ενεργειακή βελτιστοποίηση κάθε κατοικίας. Ακριβώς όπως συμβαίνει με πάρα πολλές άλλες χώρες, στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδοτείται η συμμόρφωση με τις τρέχουσες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Είναι σημαντικό να εκμεταλλεύεται ο κάθε πολίτης την χρημτοδότηση που στοχεύει σε πραγματική βελτίωση της ζωής του. Πέρα από τις ευκαιριακές επιδοτήσεις, τα έκτακτα βοηθήματα και τυχόν εκπτώσεις σε ηλικιακές ή κοινωνικές ομάδες, τέτοια Προγράμματα στοχεύουν στη βελτίωση τωνσυνθηκών διαβίωσης για το κοινωνικό σύνολο. Και γι’ αυτό οφείλουμε να τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και να τις χρησιμοποιούμε, όταν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.