Βιολογικά Προϊόντα και η Σημασία Τους

Τα τρόφιμα και η ποιότητά τους έχουν πλέον αλλάξει. Τα αγνά προϊόντα από την φύση έτσι όπως τα είχαμε συνηθίσει έχουν υποστεί αρκετές χημικές επεμβάσεις λόγω της ρύπανσης, που επηρεάζει αλυσιδωτά τον αέρα το νερό αλλά και τελικά την γη που καλλιεργείται. Τα αγαθά που πάντα συνοδεύουν την καθημερινή διατροφή μας και ήταν εκείνα που πρόσφεραν τα πλούσια θρεπτικά στοιχεία τους στον οργανισμό μας έχουν χάσει τις ευεργετικές τους ιδιότητες και πολλές φορές έχει γίνει γνωστή η βλαβερή ιδιότητά τους κατά καιρούς μετά από έρευνες.

Παρόλα αυτά, πολλά από τα είδη που επιλέγουμε για τη διατροφή μας μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, χωρίς να δημιουργούν την αμφιβολία στον καταναλωτή για την ποιότητά τους. Ωστόσο υπάρχουν είδη οπωροκηπευτικών, όπως για παράδειγμα τα πράσινα λαχανικά, που είναι πολύ πιο ευάλωτα στις περιβαλλοντικές αλλαγές και μάλιστα αυτό πλέον αποδεικνύεται συνεχώς από έρευνες που συστηματικά έχουν γίνει από κρατικούς φορείς.

Τα βιολογικά προϊόντα έχουν μπει στη ζωή μας την τελευταία δεκαετία και μάλιστα όλο και περισσότεροι καταναλωτές έχουν στραφεί σε αυτά. Αρχικά οι γονείς ήταν εκείνοι που τα πλησίασαν πρώτοι και εμπιστευτήκαν τα βιολογικά προϊόντα, για να δώσουν στα παιδιά τους ό, τι πιο υγιεινό μπορούν για να θωρακίσουν τον οργανισμό των παιδιών από μικρή ηλικία, με τον πλέον βέλτιστο τρόπο, δηλαδή αγοράζοντας βιολογικά προϊόντα.

Το θετικό είναι ότι μέσα από τα βιολογικά οπωροκηπευτικά έχουν γίνει γνωστά και άλλα προϊόντα που είχαν ξεχαστεί από τον μοντέρνο κόσμο και μάλιστα είχαν εκλείψει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάποιος να τα εντοπίσει στις μεγάλες αγορές. Για παράδειγμα το αλεύρι από χαρούπι πλέον συγκαταλέγεται μάλιστα στις λεγόμενες υπερτροφές.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι εκείνα που έχουν καλλιεργηθεί με προδιαγραφές που ακολουθούν την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικά θα πρέπει οι υπεύθυνοι να τηρήσουν την αυστηρή νομοθεσία που επιβάλλεται και διαρκεί τουλάχιστον για ένα χρόνο. Αυτό είναι και το μικρότερο χρονικό διάστημα που πρέπει να ακολουθήσουν οι παραγωγοί, για να μετατραπούν οι μονάδες τους σε βιολογικές, να εγκριθούν και να προχωρήσουν στην φυτική καλλιέργεια αλλά και ζωική εκτροφή, με στόχο την παραγωγή των προϊόντων και την ασφαλή τους διοχέτευση στο καταναλωτικό κοινό.

Μετά από έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν σχεδόν την ίδια διατροφική αξία με τα συμβατικά. Όμως τα βιολογικά φυσικά συστατικά απορροφούνται από τον οργανισμό μας όλα και πολύ πιο γρήγορα, ενώ οι καταναλωτές δηλώνουν ότι η γεύση τους είναι πιο πλούσια. Πολλοί καταναλωτές που έχουν παρουσιάσει δυσανεξία σε λαχανικά και γαλακτοκομικά μπορούν πλέον να τα δοκιμάζουν. Βιολογικά προϊόντα θεωρούνται τα προϊόντα που δεν έχουν χρωστικές ή γλυκαντικές ουσίες.

Οι βιολογικές καλλιέργειες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ είναι και μία βασική αιτία που προτιμούνται από όσους έχουν αναπτύξει περιβαλλοντική ανησυχία και στηρίζουν τις προσπάθειες που εμπεριέχουν οικολογική συνείδηση και σεβασμό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα συμβατικά προϊόντα είναι πιο οικονομικά, όμως τα βιολογικά προϊόντα μετά από την συγκομιδή τους δεν θα υποστούν άλλες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα είναι το κέρωμα στα συμβατικά. Η διάρκεια ζωής τους είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη των συμβατικών. Γνωρίζοντας όμως τα σαφή οφέλη των βιολογικών προϊόντων μπορεί κάποιος να επιλέξει και να συνδυάσει τη διατροφή που θα ακολουθήσει.